Lampor i alla dess former är härliga element i ett rum – skulpturala, lysande, hängande eller stående, på golv eller bord, i fönster, som spotlights eller kristallkronor. En lampa lyser inte bara upp rummet – utan kan vara ett vackert inslag som sätter tonen för eller kompletterar resterande inredning. Kanske är det taklampan som får sätta tonen för resten av rummet? Kökslampan över bordet? Kristallkronan i vardagsrummet? Golvlampan i läshörnan?

Gamla lampor är ofta vackra och unika – och mycket välgjorda i fina material som glas, mässing, koppar, aluminium, plast och trä, var och en talar för sin egen epok med sitt eget formspråk och sina egna färgspektran. Ett rum sägs behöva minst sju lampor för att bli korrekt upplyst – har du tillräckligt i ditt eget hem? En liten lampa som lyser upp en yta på bordet, eller en lampa ovanför sängen som kastar en kägla på väggen, eller den stora takplafonden som lyser upp starkt när du behöver se i hela rummet.

Att köpa en begagnad lampa är inte svårt. Se över elen om det behövs, din antikhandlare kan säkert ge dig råd, rengör sladd och lampskärm. Kristaller i kristallkronor kan rengöras för extra briljans. Metaller kan rengöras med diskmedel och en duk och putsas lite lätt med trasan.

Genom att köpa antika lampor kan du få med dig utmärkt design och formgivning hem, i ett bruksföremål som du kommer ha mycket glädje av och använda dagligen. Bestäm dig vilken stil du söker och vad du gillar – vill du ha ett smidesarbete i järn, en modern industridesignklassiker eller en fantastisk art decó-lampa med kristaller? Kanske en Tiffanylampa, skomakarlampa eller en italiensk glaslampa? En klassisk Strindberglampa eller en bordslampa med sidenskärm? En färgglad 60-talslampa eller en minimalistisk 90-talslampa i aluminium? Genom att söka bland antikviteter kan du hitta de färger, former och stilar som passar just ditt hem.