Keramik och porslinsfigurer är vanliga samlarobjekt och kan komma från hela Europa, till exempel från danska Royal Copenhagen, Lisa Larsson, Meissen. Ofta är de handmålade och mycket fina små skulpturer.

Figuriner har varit ett samlarområde i över hundra år. Vanliga motiv är avbildningar av människor och djur, samt reproduktioner av statyer och byggnadsverk. Oftast handmålade av skickliga hantverkare och konstnärer och sedan köpta under resor eller besök i fjärran länder eller städer där man varit. Nuförtiden finns ett starkt intresse för flertalet av dessa figuriner och skulpturer. Mycket beroende på vilken formgivare eller tillverkare som har producerat, och när. Eftersom det är väldigt vanligt att dessa produkter har tillverkarstämplar och numreringar, så är ofta ursprunget relativt enkelt att fastställa och därav även intressant för samlare och kulturhistoriskt intresserade personer.

Ett exempel på ett företag som har tillverkat oräkneligt antal figuriner i alla dess möjliga former och färger är den tyska fabriken Rosenthal, vars figuriner man ofta kan stöta på. Rosenthal tillverkade figuriner parallellt med porslin såsom kannor och serviser, oftast i klassisk stil. De har även tillverkat produkter tillsammans med Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva. Populära motiv om man generaliserar har alltid varit hästar och hundar av alla slag, samt björnar, fåglar, rådjur, det mesta man tänka sig från djurens värld. Man kan säkert hitta de flesta arbeten från äldre tid representerade i figuriner, såsom präster och soldater, bönder och pigor. Jakt-tema finns självklart, kvinnor med parasoll, älskande par och män med luta, klassiskt romantiska motiv, 17- och 1800-talsmotiv. Tillverkningen av de klassiska motiven gjordes långt in på 1900-talet av olika firmor i Europa.

Något man bör tänka på när man studerar dessa små ting, är att de i de flesta fall har gjutits, för att sedan handmålas med olika färger och även guld, för att få det liv de har. På fabrikerna satt uppemot hundratals människor och målade färgerna på dräkterna eller djurens ögon för hand, så varje handmålad figurin är verkligen unik.