Rörstrands porslinsfabrik grundades 1726 i Stockholm på Rörstrands slott. Med hjälp av utländsk arbetskraft försökte man framställa äkta porslin, vilket visade sig vara svårare än man hade trott.

Man hade dock framgångar med fajanstillverkning, ofta tallrikar med koboltblåa målerier inspirerade av kinesiskt porslin. 1770 startade man egen tillverkning av flintgods, och den första kompletta servisen kunde erbjudas marknaden, istället för enstaka tallrikar och koppar som tidigare tillverkats utan någon enhetlig stil. På 1800-talet lyckades man tillverka fältspatsporslin. 1825 började man tillverka serviser med tryckt dekor och motiv i flintgods, till exempel motiv av den välkända brittiska Willow-motivet.

Under 1800-talets senare hälft var Rörstrands porslinsfabrik en av Sveriges största fabriker, som sedermera flyttade runt i landet, fick fler fabriker och 1926 flyttades hela verksamheten till Göteborg, och 1930 flyttades den till Lidköping då den slogs ihop med Lidköpings porslinsfabrik. Under denna tid tillverkades en av våra mest kända serviser, Nationalservisen av Louise Adelborg, som också kallas för Swedish Grace, och även servisen Ostindia som inspirerades av en gammal krukskärva och är mycket populär än idag, inte minst i sin nya form Ostindia Floris.

Gunnar Nylund knöts till fabriken på 30-talet, och blev där konstnärlig ledare, och i deras regi tillverkade han otalet figurer och stengods med harpälsglasyr, och han är mycket känd för sina olika djurfiguriner. På 40-talet tillkommer Carl-Harry Stålhane och när funktionalismen blev populär i landet så följde Rörstrand efter med ett antal funktionalistiska serviser, exempelvis Gunnar Nylunds Frigi.

På 50-talet skapar Hertha Bengtsson den populära servisen Blå Eld, som nog är många svenskars favoritservis. På 60-talet släpps en annan favorit: Gröna Anna, som skapades redan 70 år tidigare. På 70-talet arbetar Ulrica och Bertil Hydman-Vallien för Rörstrand.

Sammanfattningsvis kan sägas att Rörstrand har tillverkat en mängd olika porslin och serviser och säkerligen har var och varannan person ägt minst en kopp eller tallrik från flera olika Rörstrandsserviser.